Vergeet-me-nietjes-laan (Forget-me-not-Lane)

Gespeeld tijdens het seizoen 1990-1991

Vergeet-me-nietjes-laan (Forget-me-not-Lane)
Tragikomisch toneelspel
Auteur:
Peter Nichols
Regie:
Raf Lesage
Vertaling:
Carel Alphenaar en Han Bentz van den Berg
Cast:
Jo Barrezeele
Magda Callens
Moniek Debels
Eugène Delabie
Fabrice Delecluse
Bart Opsomer
Caroline Taeckens
Stefan Vancraeynest
Trui Verbeke
Speeldata:
vrijdag 19 april 1991
zaterdag 20 april 1991
zondag 21 april 1991
dinsdag 23 april 1991
vrijdag 26 april 1991
zaterdag 27 april 1991
zondag 28 april 1991
dinsdag 30 april 1991
woensdag 1 mei 1991
Verhaal:

Het stuk, dat in 1971 in première ging, behandelt op subtiele en originele manier het oerklassieke thema van het generatieconflict.
Een nu veertigjarige zoon groeide op tijdens de turbulente laatste jaren van de tweede wereldoorlog. Niet direct de meest geschikte tijd voor een jonge man om zijn adolescentie te beleven.
Zijn vader was een krenterige handelsreiziger met een ergerlijke kruideniersmentaliteit en een karakter waarmee opgroeiende kinderen het niet bepaald gemakkelijk hebben. Bovendien etaleert hij een stel kleurige eigenaardigheden die een onmisbaar effect hebben op de zoon.
Dit centrale thema heeft bovendien ook een nefaste invloed op de gezinsrelaties van de zoon: zijn eerste huwelijk liep spaak en zijn huidige relatie hapert. Seksuele frustraties, gegroeid tijdens een bedwongen adolescentie zijn daar niet vreemd aan.
Nichols benadert deze thematiek met een groot medeleven en een directe betrokkenheid. Zijn minutieuze observatie van het gezinsleven en van de absurditeiten die zich in de oorlogsdagen manifesteerden zorgt voor permanente hilariteit; de glimlach van de herkenning. Dat en de ragfijne psychologische tekening van de personages maken van "Vergeet-me-nietjes-laan" een bijzonder genietbaar toneelgebeuren.