Tantes (in creatie)

Gespeeld tijdens het seizoen 1992-1993

Tantes (in creatie)
Drama
Auteur:
Boudewijn Vander Plaetse, naar de roman van Cyriel Buysse
Regie:
Boudewijn Vander Plaetse
Cast:
Mieke Berghman
Roos Courtens
Moniek Debels
Mia Demeyere
Jef Depaepe
Peter Desauw
Ortwin Malfait
Bart Opsomer
Joris Sustronck
Caroline Taeckens
Stefan Vancraeynest
Lieven Vanhee
Mia Vanoutryve
Mieke Vanoverberghe
Trui Verbeke
Speeldata:
vrijdag 5 februari 1993
zaterdag 6 februari 1993
zondag 7 februari 1993
dinsdag 9 februari 1993
woensdag 10 februari 1993
vrijdag 12 februari 1993
zaterdag 13 februari 1993
zondag 14 februari 1993
dinsdag 16 februari 1993
woensdag 17 februari 1993
donderdag 18 februari 1993
Verhaal:

Kort nadat Cyriel Buysse in 1924 "Tantes" publiceerde, werd deze roman vrijwel algemeen verwelkomd als een belangrijk en 'meesterlijk' boek. Toen de BRT zestig jaar later een televisiespel naar een scenario van Rudy Geldhof uitzond, werd die indruk nog bevestigd.
"Tantes" vertelt het verhaal van de drie rijke, zure, ongehuwde zusters Dufour die hun broer en de nichtjes tiranniseren met de erfenis als chantagemiddel. Bij het huwelijk van hun broer Max beseffen de nichtjes plots dat ze dezelfde weg opgaan van de tantes. En wanneer de levenslustige Raymond belangstelling toont voor één van de nichtjes komen de tongen in het dorp los en maken de tantes gebruik van hun macht…
Alhoewel deze roman van Buysse bijna zeventig jaar oud is, blijft zijn thematiek modern: het losbreken uit de bekrompenheid van een bepaald burgermilieu, het onvermogen tot leven tegenover het levensverlangen of concreet het verdringen van de seksualiteit tegenover het vitalisme, geld als machts- en drukkingsmiddel.
Boudewijn Vander Plaetse (die reeds proza van Ruyslinck en Geeraerts voor toneel bewerkte) schreef dan ook dit toneelstuk omdat hij van oordeel is dat "Tantes" van Buysse inhoudelijk ook in 1993 nog interessant is. Daarenboven is een dergelijke onderneming – vooral toneeltechnisch – een uitdaging. Maar het ZT houdt nu eenmaal van "berekende waaghalzerij".