Viviseks

Gespeeld tijdens het seizoen 1994-1995

Viviseks
Humoristische sketches
Auteur:
Karl Valentin, Guy Bedos en Jean-Loup Dabadie
Regie:
Boudewijn Vander Plaetse
Vertaling:
Luc D'Haveloose
Cast:
Eugène Delabie
Mia Demeyere
Bart Opsomer
Christa Scherpereel
Speeldata:
vrijdag 21 april 1995
zaterdag 22 april 1995
zondag 23 april 1995
dinsdag 25 april 1995
woensdag 26 april 1995
vrijdag 28 april 1995
zaterdag 29 april 1995
zondag 30 april 1995
dinsdag 2 mei 1995
woensdag 3 mei 1995
Verhaal:

In de eerste helft van deze eeuw was Karl Valentin in Duitsland de absolute topper van de absurde humor. Hij kan beschouwd worden als de eerste kleinkunstenaar en zijn invloed op Vlaamse en Nederlandse cabaretiers van onze tijd is onmiskenbaar. In 1973 speelden Guy Bedos en Sophie Daumier in Parijs een revue van 29 sketches voor een groot gedeelte naar teksten van Jean-Loup Dabadie.
Uit het verzameld werk van Valentin en de revue van Bedos en Dabadie selecteerden wij ongeveer vijftien nummers, gespeeld door één acteur en één actrice en aan mekaar gepraat door een verteller en een vertelster.
"Viviseks" toont ons verschillende situaties uit het dagelijkse leven: een soort viviseksie dus van de menselijke gedragingen waarin de relatie man-vrouw uiteraard een belangrijke rol speelt. Al die situaties worden zeer afwisselend gepresenteerd zowel naar inhoud (realistisch, absurd, ironisch, tragi-komisch) als naar vorm (monoloog, dialoog, kleine karakterkomedie, schets). De bedoeling is dat de toeschouwer zichzelf herkent in de verschillende komische situaties.
Evenmin als bij "Geschiedenis van een paard" (ZT-productie in november-december 1994) kan men hier spreken van een toneelstuk in de klassieke betekenis. Wel loopt er een rode draad door de hele voorstelling en door de verschillende stijlsoorten en situaties die soms tegen mekaar opboksen, krijgt de toeschouwer een fragmentarisch beeld van de gekke wereld waarin hij leeft en van het komische wezen dat de mens is.