De IJzervreters (Classe di Ferro)

Gespeeld tijdens het seizoen 1994-1995

De IJzervreters (Classe di Ferro)
Tragikomedie
Auteur:
Aldo Nicolaj
Regie:
Raf Lesage
Vertaling:
Walter Merhottein
Cast:
Roos Courtens
Herman Depraetere
Joris Sustronck
Speeldata:
vrijdag 3 februari 1995
zaterdag 4 februari 1995
zondag 5 februari 1995
dinsdag 7 februari 1995
woensdag 8 februari 1995
vrijdag 10 februari 1995
zaterdag 11 februari 1995
zondag 12 februari 1995
dinsdag 14 februari 1995
woensdag 15 februari 1995
Verhaal:

De kunst van Aldo Nicolaj wordt gekenmerkt door milde zin voor humor en innemende fijngevoeligheid, geschraagd door een scherp waarnemingsvermogen en een ontwikkeld psychologisch doorzicht, die niet leiden tot bitterheid of tot schamperheid, niet tot spot, maar tot in een poëtisch waas gehulde deernis. Al doet Nicolaj in zijn blijspelen dan lachen om situaties die op zichzelf helemaal niet grappig zijn.
Zijn het grootste gedeelte van zijn blijspelen variaties op het eeuwige thema van de liefde, dan raakt hij in "De IJzervreters" toch een heel andere gevoelige snaar: het gevoel van eenzaamheid en nutteloosheid dat oude mensen kan overvallen.
Twee bejaarde mannen, die elkaar nooit aan het IJzerfront gekend hebben, maken meer dan vijftig jaar later kennis met elkaar. Precies deze gemeenschappelijke ervaring van vier jaar front maakt hen tot hechte vrienden. Ze vrezen voor hun verwanten nog enkel lastposten te zijn, maar nu hebben ze elkaar. Ze willen zichzelf zijn, zelfstandig blijven in een maatschappij die hen niet meer nodig heeft en hen "veilig" en wel wil afzonderen, oud bij oud… Maar dat willen ze niet, zeker niet als een romantische juffrouw hun pad kruist. Ze besluiten zich in veiligheid te brengen…
Toch is dit stuk van Aldo Nicolaj, alhoewel het de derde-leeftijd-problematiek behandelt, geen zwaarwichtige bedoening. Integendeel, het ademt een optimisme en levensvreugde uit die strekken tot aanbeveling van elke moderne mens. De levensechte en toch poëtische taal van Nicolaj treft doorheen humor en emotie recht het hart.