De dood van een handelsreiziger (Death of a Salesman)

Gespeeld tijdens het seizoen 1996-1997

De dood van een handelsreiziger (Death of a Salesman)
Tragedie
Auteur:
Arthur Miller
Regie:
Boudewijn Vander Plaetse
Vertaling:
Wim D'haveloose
Cast:
Mieke Berghman
Magda Callens
Roos Courtens
Aurel Decock
Martine Degraeve
Eugène Delabie
Jef Depaepe
Johan Depaepe
Rik Depraetere
Bart Opsomer
Stefan Vancraeynest
Lieven Vanhee
Mieke Vanoverberghe
Speeldata:
vrijdag 15 november 1996
zaterdag 16 november 1996
zondag 17 november 1996
dinsdag 19 november 1996
woensdag 20 november 1996
vrijdag 22 november 1996
zaterdag 23 november 1996
zondag 24 november 1996
dinsdag 26 november 1996
woensdag 27 november 1996
vrijdag 29 november 1996
Verhaal:

Arthur Miller voorstellen aan het trouwe publiek van het ZT is niet meer nodig: na "Van de brug af gezien" en de bewerking van Ibsens "Vijand van het volk", kon het vorig seizoen kennismaken met "Al mijn zonen", het eerste successtuk van de Amerikaanse toneelauteur. Een nieuwe uitdaging is "De dood van een handelsreiziger", ongetwijfeld het belangrijkste werk van Miller en één van de meest gespeelde stukken van deze eeuw.
"De dood van een handelsreiziger" is de tragedie van de kleine man in onze tijd. Zijn hele leven heeft hij zich afgebeuld om financieel niet ten onder te gaan, om respect af te dwingen in de maatschappij en zijn "Amerikaanse droom" waar te maken. Voor zijn twee zonen spiegelt hij zichzelf een fantastische toekomst voor. Maar op het einde van zijn leven komt hij tot het besef dat zijn bestaan één leugen is geweest ("zijn dromen waren vals"). De strijd tussen het individu en de verstikkende maatschappij, waarbij het accent valt op het individueel menselijke en niet op het sociale, is de kern van deze tragedie.
Was het stuk in 1949 een revelatie op inhoudelijk gebied, dan werd het evenzeer geprezen om zijn vernieuwende techniek. Voor het eerst werd in een toneelstuk gebruik gemaakt van een filmisch procédé: de flashback. Miller noemt het "dagdromen": wat de hoofdfiguur denkt zien we op het toneel, zodat heden en verleden in mekaar overgaan.