Kunst (Art)

Gespeeld tijdens het seizoen 1999-2000

Kunst (Art)
Komedie
Auteur:
Yasmina Reza
Regie:
Boudewijn Vander Plaetse
Vertaling:
Walter Tillemans
Cast:
Eugène Delabie
Bart Opsomer
Stefan Vancraeynest
Speeldata:
vrijdag 28 januari 2000
zaterdag 29 januari 2000
dinsdag 1 februari 2000
vrijdag 4 februari 2000
zaterdag 5 februari 2000
zondag 6 februari 2000
dinsdag 8 februari 2000
woensdag 9 februari 2000
vrijdag 11 februari 2000
zaterdag 12 februari 2000
Verhaal:

De Franse schrijfster Yasmina Reza werd in 1957 geboren uit een Iraanse vader en een Hongaarse moeder. Haar eersteling was meteen een voltreffer, want ze won ermee een 'Molière' voor het beste nieuw Franstalig stuk. Diezelfde eer viel haar te beurt met haar derde werk "Art", dat al vlug een klassieker werd van het internationaal toneelrepertoire: in Duitsland uitgeroepen tot hét stuk van het jaar, in Londen al jaren op de affiche en in alle grote steden van Europa met succes opgevoerd. In Vlaanderen zorgde het Raamtheater van Walter Tillemans voor de Nederlandstalige creatie, KVS en MMT volgden en… het ZT speelt als eerste amateurgezelschap in Vlaanderen deze hedendaagse komedie voor drie mannen!
"Kunst" is geen toneel met veel bravoure, maar een miniatuur vol verrassingen: doorlopend grappig, maar ook ontroerend en intelligent.
Wie zich vastpint op de titel komt bedrogen uit. Verwacht dus geen betoog over kunst, alhoewel fijntjes de spot gedreven wordt met snobs die bij voorbaat alle moderne kunst goedvinden en zich aldus het imago van kenner en progressief individu toe-eigenen.
In deze komedie gaat het in de eerste plaats over de kunst van de vriendschap. Of hoe een wit doek de relaties tussen drie vrienden kan vertroebelen.
Met "Kunst" zet het ZT zijn traditie verder: nu en dan de grenzen verleggen in het repertoire van het amateurtheater.