Marius

Gespeeld tijdens het seizoen 2001-2002

Marius
Sociale komedie
Auteur:
Marcel Pagnol
Regie:
Stefan Vancraeynest
Vertaling:
Waas Gramser, Kris Van Trier, Stefan Vancraeynest
Cast:
Magda Callens
Sibelijn Courtens
Gordon Debels
Eugène Delabie
Jef Depaepe
Ortwin Malfait
Bart Opsomer
Kathy Thiriaux
Simon Vancraeynest
Marc Vanoutryve
Kurt Velghe
Bavo Victoor
Speeldata:
vrijdag 16 november 2001
zaterdag 17 november 2001
dinsdag 20 november 2001
vrijdag 23 november 2001
zaterdag 24 november 2001
zondag 25 november 2001
dinsdag 27 november 2001
woensdag 28 november 2001
vrijdag 30 november 2001
Verhaal:

Als deel van een indrukwekkende trilogie van de Franse auteur Marcel Pagnol (César, Fanny, Marius) presenteert deze lichtvoetige sociale komedie in abstractie de dualiteit tussen avontuur en vrijheid enerzijds en liefde en geborgenheid anderzijds.
In concreto moet Marius kiezen voor de liefde van buurmeisje Fanny of voor de lokroep van de zee.
Een verscheurende keuze die in haar ware proporties wordt aangediend maar in een sfeer van ontwapenende naïviteit en dartele speelsheid gedompeld wordt.
Ondertussen toont de auteur het vrij zorgeloze maar tegelijk vrij vlakke en monotone leven van de kleine middenstander in het Marseille van de twintiger jaren.
Weduwnaar César baat samen met zijn dromerige zoon Marius een "etablissement" uit aan de havenkade. Onder het motto "liever lui dan moe" en tot grote ergernis van zijn pa, flaneert Marius liever op de kaaien en vergaapt hij intensief zijn tijd aan de verten, de zee, de grote schepen ter compensatie voor de verstikking van het bekrompen middenstandersleven waarin hij vast dreigt te geraken.
Weduwe Honorine baat samen met haar realistische dochter Fanny een viskraam uit naast het café van César. Onder het motto "het doel heiligt de middelen" en, eerst tot wanhoop en daarna tot berekening van haar ma, aanvaardt de verliefde freule Fanny een schijnrelatie met de oude Panisse om via dit manoeuvre Marius voor haar te winnen, maar die "houdt de boot af".
Hij kan niet toegeven aan zijn eigen verliefdheid op Fanny omdat diep in hem een lokkende stem hem steevast naar de zee, het avontuur en de vrijheid roept.
Wie of wat hij ook kiest, Fanny of de zee, zij kan er begrip voor opbrengen. Haar grote liefde voor Marius zet haar er toe aan zijn geluk boven het hare te stellen.
César, Honorine en Panisse, elk om andere redenen, kunnen dat niet en laten zich in hun onderlinge relaties nogal eens manipuleren door hun emoties, hun opvattingen en principes.
En dan zijn er nog wat kleurrijke figuren, vaste klanten of zeelui die voor een apart en charmant pigment zorgen en mede van deze komedie een bijzonder genietbaar kijkstukje maken