Het Bezoek van de oude Dame (Der Besuch der alten Dame)

Gespeeld tijdens het seizoen 2003-2004

Het Bezoek van de oude Dame (Der Besuch der alten Dame)
Tragische komedie
Auteur:
Friedrich Dürrenmatt
Regie:
Jef Depaepe
Vertaling:
Marc Colpaert
Cast:
Mieke Berghman
Griet Bogaert
Pieter Bossuyt
Magda Callens
Roos Courtens
Thomas Debonne
Joke Deconinck
Eugène Delabie
Sylvia Delabie
Johan Depaepe
Hilde Haerynck
Kathy Thiriaux
Bart Opsomer
Simon Vancraeynest
Mieke Vanoverberghe
Kurt Velghe
Trui Verbeke
Bavo Victoor
Speeldata:
vrijdag 14 november 2003
zaterdag 15 november 2003
dinsdag 18 november 2003
vrijdag 21 november 2003
zaterdag 22 november 2003
dinsdag 25 november 2003
woensdag 26 november 2003
vrijdag 28 november 2003
zaterdag 29 november 2003
Verhaal:

Claire Zachanassian keert na jarenlange afwezigheid naar haar geboortestad Güllen terug. Ze wil wraak nemen op Alfred Ill, een gerespecteerd middenstander, met wie ze op zeventienjarige leeftijd een verhouding had. Toen ze zwanger raakte, weigerde Ill het vaderschap te erkennen, en kocht hij twee getuigen die onder ede verklaarden dat zij met haar hadden geslapen. Diep vernederd is Claire toen uit Güllen weggegaan. Ze verzeilde in de prostitutie, maar slaagde er uiteindelijk toch in, door haar talrijke huwelijken met gefortuneerde echtgenoten, een ontzettend rijke vrouw te worden.
Nu het stadje economisch totaal aan de grond zit, wil Claire, intussen een oude dame geworden, er wel een paar miljarden in investeren, maar ze koppelt er één voorwaarde aan vast: Alfred Ill moet dood voor haar voeten gelegd worden.
Uiteraard wijzen de inwoners van Güllen dit voorstel verontwaardigd af. Je zal immers niet doden, zo staat in de Bijbel. Maar hoe moet het dan verder? Zijn alle medeburgers te vertrouwen? Worden daar al niet de eerste schulden gemaakt?
Dürrenmatt over zijn schitterende 'Bezoek van de oude Dame' (1956), één van de succesrijkste stukken uit de vorige eeuw: "Het is het verhaal van iets wat ergens in centraal Europa gebeurde, geschreven door iemand die zich niet distantieert van deze mensen en er ook niet zeker van is, dat hij anders zou gehandeld hebben."