TIRZA
(naar de roman van Arnon Grunberg)

Gespeeld tijdens het seizoen 2016-2017

TIRZA
(naar de roman van Arnon Grunberg)
Moderne tragedie
Auteur:
Arnon Grunberg
Regie:
Gino Debeyne
Vertaling:
Sophie Kassies
Creatie voor Vlaanderen
Cast:
Magda Callens
Sibelijn Courtens
Anse De Meersseman
Jef Depaepe
Judith Remmerie
Stoffel Van Boeckxsel
Simon Vancraeynest
Stijn Vandenhende
Bertukan Vanhoutteghem
Bieke Vanlaeken
Jan Verleyen
Speeldata:
vrijdag 27 januari 2017
zaterdag 28 januari 2017
dinsdag 31 januari 2017
woensdag 1 februari 2017
vrijdag 3 februari 2017
zaterdag 4 februari 2017
vrijdag 10 februari 2017
Verhaal:

‘TIRZA’ is een verhaal over een vader die zijn kind wil beschermen. Over wat het betekent misselijk te zijn van liefde voor je kind. Een treffend beeld van de 21e eeuwse Westerse mens.
‘Je moest de zweep van de fantasie over de werkelijkheid leggen, want anders zou die werkelijkheid je als een steigerend paard uit het zadel werpen, zoveel wist Hofmeester nu zeker.’

Jörgen Hofmeester is alles kwijt. Zijn met zorg bij elkaar gespaarde vermogen is met het hedge fund in het niets opgelost. De uitgeverij waar hij werkte heeft hem overtollig verklaard. En zijn vrouw heeft hem verlaten voor een jeugdliefde. Maar het deert hem allemaal niet. Zolang hij maar van zijn twee dochters Ibi en Tirza mag houden. Ouderliefde is het offer dat zwijgend wordt gebracht.
Eigenlijk leeft hij vooral voor zijn jongste dochter. Tirza is zijn ‘best gelukte’: indrukwekkende cijferlijst op het eindrapport van de middelbare school, en nu gaat ze een tijdje reizen. Namibië. Zuid-Afrika. Botswana. Daarna komt ze terug om te studeren.
Die toekomstbelofte gaat echter aan diggelen wanneer Tirza uitgerekend op haar afscheidsfeestje thuiskomt met haar nieuwe vriendje, Choukri, in wie Hofmeester niemand anders kan zien dan de terrorist Mohammed Atta, de aanvoerder van de terroristen die op 9.11 de aanslagen uitvoerden. De vijand is binnengedrongen. Dat hij zijn Tirza moet verliezen aan deze man, doet hem de controle over zijn zorgvuldig geconstrueerde leven verliezen. Wat volgt is een nachtmerrie.