Schimmen (in creatie)

Gespeeld tijdens het seizoen 1993-1994

Schimmen (in creatie)
Groteske komedie
Auteur:
Stefan Vancraeynest
Regie:
Raf Lesage
Cast:
Magda Callens
Eugène Delabie
Bart Opsomer
Christa Scherpereel
Speeldata:
vrijdag 12 november 1993
zaterdag 13 november 1993
zondag 14 november 1993
dinsdag 16 november 1993
woensdag 17 november 1993
vrijdag 19 november 1993
zaterdag 20 november 1993
zondag 21 november 1993
dinsdag 23 november 1993
woensdag 24 november 1993
zaterdag 27 november 1993
Verhaal:

Na "De Ballade van het Groot Verdriet" en "Klik" is "Schimmen" het derde stuk van Stefan Vancraeynest dat het ZT op het programma neemt.
In een modaal gezin zwaait een autoritaire vader de plak over zijn beide zonen. Wegens zijn ingebakken en door maatschappijdruk geïnspireerde vrees voor gezichtsverlies is hij niet in staat tot oprechte communicatie.
Voor zijn zonen is hij het grote obstakel op weg naar de zelfverwezenlijking. Voor pa zijn de kinderen één grote ontgoocheling. Ma is niet wat hij uit de goedkope romantiek verwacht en zoveel druk op de ketel drijft hem tot wanhoop en geestelijke aftakeling.
Loodzware materie die je in een verwoestend psychologisch drama verwacht maar waarmee Stefan Vancraeynest heel eigenzinnig een grillige en buitensporige groteske bouwt.
"Schimmen" is een cynische komedie waarin maatschappelijke clichés tot op het ridicule af gepersifleerd worden, waarin de personages opgepompt worden tot potsierlijke karikaturen maar waarin verrassende intermezzi in de vorm van korte, pakkende monologen in plots opdoemende ernst psychologische achtergronden schetsen en personages en situaties duiden.
Relativerende vervreemdingseffecten worden verfrissend afgewisseld met onvervalste en knettergekke pastiche-elementen in opgeklopte soapstijl, symbolische en allegorische momenten met stereotiepe huis-, tuin- en keukennonsens.
Voeg daarbij het kleurrijk en maniëristisch taalidioom, de pittige en zeer ritmische dialoog en de ronduit sprankelende modulatie en daar is weer die herkenbare stijl die Stefan de Provinciale Prijs voor Toneelschrijfkunst bezorgde.